Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

BDD-Body Dysmorphic Disorder

Χθες το βράδυ έβαλα MTV και είδα ένα πρόγραμμα που έχει, το True Life. Ουσιαστικά είναι σαν ντοκιμαντέρ που δείχνει σε κάθε επεισόδιο τις ζωές κάποιων άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων που έχουν όμως κάτι κοινό (π.χ. είναι εθισμένοι σε ουσίες, σε παιχνίδια ή θέλουν να κάνουν πλαστικές κτλ).
Χθες είχε 2 κοπέλες, οι οποίες θεωρούσαν τον εαυτό τους άσχημο. Δεν έβρισκαν κάτι καλό πάνω στο πρόσωπό τους και ας λέγανε οι γύρω τους ότι όλα αυτά είναι στο μυαλό τους.
Η μία κοπέλα έκανε αυξητική στήθους και ρινοπλαστική για την οποία στην αρχή ήταν πολύ ευτυχισμένη αλλά μετά από 2 μήνες άρχισε να αισθάνεται και πάλι χάλια με τον εαυτό της.
Η άλλη, μοντέλο εσωρούχων, έκανε πλαστική στο στήθος και μπότοξ στο πρόσωπο. Όμως και αυτή δεν έμεινε ευχαριστημένη και ξαναγύρισε στον πλαστικό, ο οποίος τη διαβεβαίωσε οτι δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω.
Και οι δύο κάνανε πλαστική στο στήθος για να μην επικεντρώνεται ο κόσμος στο πρόσωπό τους.
Από ότι διάβασα σήμερα στο google πρόκειται για μια ασθένεια, η οποία ονομάζεται BDD (Body Dysmorphic Disorder) όπου το άτομο που την έχει βλέπει τον εαυτό του διαφορετικά από όλους τους άλλους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του και να κλείνεται στον σπίτι του αλλά και στον εαυτό του επειδή φοβάται για τη γνώμη των γύρω του. Πολλές φορές σχετίζεται με τροφικές διαταραχές. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 1-2% του πληθυσμού της γης έχει αυτή την ασθένεια. Η θεραπεία είναι η ψυχολογική βοήθεια.
Και ρωτάω τώρα εγώ. Πώς ξεφυτρώνουν τόσες ψυχικές ασθένειες ρε γαμώτο τα τελευταία χρόνια. Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται λίγο σε κάποιους και αυτή η ασθένεια χαζή αλλά είναι δυνατόν να μας έχουν βάλει στο τρυπάκι να μοιάσουμε στα πρότυπα που βλέπουμε τις τηλεοράσεις και στα περιοδικά με τις photoshop-αρισμένες κοπέλες. Να χάνονται τόσα άτομα από ανορεξία γιατί πρέπει (!) να μοιάσουμε σε κάτι που δεν υπάρχει..Να κοιτάμε στον καθρέπτη και να βλέπουμε ένα άλλο είδωλο αλλοιωμένο και όχι το δικό μας. Βέβαια όταν στη Αμερική για την ενηλικίωση των κοριτσιών οι γονείς κάνουν δώρο πλαστική τι άλλο μπορείς να περιμένεις..
Το επεισόδιο μπορείτε να το δείτε εδώ.
Κλείνοντας ελπίζω, αν και δε το βλέπω, να μην αυξηθεί αυτό το ποσοστό τα επόμενα χρόνια και και να μην έρθει και αυτή η "μόδα" στην Ελλάδα.