Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Citizen Kane


Χθες το βράδυ, αποφασίσαμε με τον Javatzis να δούμε καμιά ταινία. Τελικά, μετά από πληθώρα επιλογών καταλήξαμε στο Citizen Kane (Πολίτης Kέϊν ελληνιστί). Είναι μια ταινία του 1941 και πιστεύω οτι το 8,6/10 που του δίνει το www.imdb.com του αξίζει. Για να δούμε λίγο την υπόθεση:
Η ταινία αρχίζει με το θάνατο του Charles Foster Kane, ενός από τους πιο πλούσιους εκδότες εφημερίδας στον κόσμο, στο Xanadu, την ιδιωτική του έπαυλη ανυπολόγιστης αξίας. Ο Τύπος αποφασίζει να του κάνει ένα αφιέρωμα, όμως χρησιμοποιώντας πληροφορίες που είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Θέλοντας όμως να κάνουν ένα σωστό ρεπορτάζ, αποφασίζουν να καταλάβουν τα αίτια πίσω από τις πράξεις του Kane, ερευνώντας την τελευταία λέξη που είπε πριν πεθάνει:"Rosebud". Πιστεύοντας ότι η τελευταία λέξη που λέει κάποιος είναι σημαντική για αυτόν, στέλνουν έναν νέο δημοσιογράφο να μιλήσει με όλους τους ανθρώπους που έζησαν με τον Kane και είναι ακόμα στη ζωή, κάνοντας ένα flashback στη ζωή του.
Τη συνέχεια φυσικά δε θα την πω. Είναι μια ταινία που βασίζεται καθαρά στην ιστορία της και στους χαρακτήρες της, χωρίς τα εφέ που βλέπουμε σήμερα. Για όποιον δεν την έχει δει, είναι μια καλή πρόταση.

3 σχόλια:

Javatzis είπε...

Πολύ καλή ταινία, όντως. Αν δεν κάνω λάθος είχε ψηφιστεί ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών το 2000.

tkouleris είπε...

ταινιάρα....απίστευτη ταινία, εξωπραγματική, ανεπανάληπτη, ασύλληπτη....όμως δεν την έχω δει.

Anastasia είπε...

Οτι είναι ταινιάρα, είναι. Θοδωρή, αν τη δεις, θα σ' αρέσει περισσότερο απο τώρα που δεν την έχεις δει :Ρ. Και μεταξύ μας, πολύ πιο ανώτερη απο τη μάπα το Big Fish ;P