Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Αν έχεις τύχη, διάβαινε...

Λένε οτι όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις(ά ρε Paulo Coelho με τα ωραία σου..). Όμως δε σας έχει τύχει να θέλετε κάτι, να προσπαθείτε να το πετύχετε και να μην συμβαίνει με τίποτα; Και αυτό να οφείλεται καθαρά στην τύχη..Εσείς να κάνετε τα πάντα και απλά να μην είστε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος;Δηλαδή, το σύμπαν μάλλον να συνωμοτεί για το αντίθετο απο αυτό που θές;
Άρα, μήπως η τύχη παίζει μαζί μας; Μήπως κάποια πράγματα είναι προγραμματισμένα να γίνουν ή να μη γίνουν ό,τι και να κάνεις; Δηλαδή η μοίρα του καθενός είναι γραμμένη;(" Όλοι έχουμε γραμμένο που το λένε πεπρωμένο και κανένας δεν μπορεί να τ' αποφύγει δεν υπάρχει θεωρία ούτε τρένα ούτε πλοία κι ο καθένας το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί")Και τότε, γιατί το παλεύουμε; Γιατί χωλοσκάμε; Υπάρχουν γεγονότα,τα οποία θα γίνουν σίγουρα και άλλα τα οποία είναι στο χέρι σου και στις επιλογές σου αν θα συμβούν;
Εγώ, με την ελάχιστη εμπειρία που έχω, θα έλεγα οτι τελικά μπορούμε να επηρεάσουμε την τύχη μας στο ελάχιστο. Άν και θα ήθελα να πιστεύω οτι τίποτα δεν είναι γραμμένο για τη μοίρα του ανθρώπου. Ότι αν προσπαθήσω κάτι πολύ, θα το καταφέρω και οτι δεν υπάρχει κάποιο "σενάριο" για το πώς θα διαμορφώθει η ζωή μου.

7 σχόλια:

Άκης είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω με το συμπέρασμα σου στην τελευταία παράγραφο.Πιστεύω ότι εμείς καθορίζουμε την μοίρα καί κανένας άλλος.Απλά ότι δέν μπορούμε να εξηγήσουμε το ρίχνουμε σε αυτήν αντί να κάτσουμε να σπάσουμε το κεφαλάκι μας να δούμε τι πραγματικά φταίει...

tkouleris είπε...

Το ότι εμείς καθορίζουμε την μοίρα μας είναι ψευδαίσθηση..αφού λοιπόν δεν πιστεύετε στην μοίρα πως την φτιάχνεται?
Εγώ αντίθετα πιστεύω στην μοίρα γιατί πιστεύω και στον ντετερμινιστικό τρόπο σκέψης.

Θα μπορούσαμε ακόμα και να υπολογίσουμε τι θα μας συμβεί αν ξέραμε όλες τις παραμέτρους που πρέπει να συμπεριλάβουμε.
Κάθε μας κίνηση, κάθε μας πράξη έχει πραγματοποιηθεί πριν εμείς την κάνουμε ως απόρροια άλλων γεγονότων.

Πολύ έχετε ως επιχείρημα το εξής: αφού υπάρχει μοίρα γιατί να μην κάτσουμε να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Ως απάντηση σε αυτό δίνω την εξής. Όταν παίζεις μπιλιάρδο υπολογίζεις η μπίλια σου που θα χτυπήσει και ποια μπίλια θα χτυπήσει. Η μπίλια που έχεις σημαδέυσει να χτυπήσεις και οι μπίλιες που θες αυτή να χτυπήσει με έναν ορθό υπολογισμό θα είναι αδύνατο να αντισταθούν στην δύναμή τις μοίρας(της δύναμής που άσκησες στη στέκα για να τις χτυπήσει).

Javatzis είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Άκη. Εμείς καθορίζουμε την μοίρα μας. Αλλά όχι αποκλειστικά εμείς. Μεγάλο ρόλο παίζει και το περιβάλλον μας γιατί αποτελείται από άτομα που καθορίζοντας την δική τους μοίρα επηρεάζουν, άλλες φορές άθελά τους και άλλες όχι, και τη δική μας. Αυτό γίνεται και από εμάς στη δική τους μοίρα. Δηλαδή η μοίρα μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς αλλά ως ένα βαθμό.
Όλα τα άλλα περί μοίρας που είναι γραμμένη, είναι δικαιολογίες και παραμύθια για τεμπέληδες. Αν κάτσεις και δεν κάνεις τίποτα, δεν πρόκειται να πετύχεις τίποτα.

tkouleris είπε...

@Javatzi Νομίζω πως σου εξήγησα γιατί αυτό το επιχείρημα περί τεμπελιάς δεν ισχύει. Βρισκόμαστε εδώ γιατί είματε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε εδώ. Το οτί λες οτί ελέγχουμε την μοίρα μας ως ένα βαθμό με κάνει να πιστευώ οτί ούτε εσύ πιστευείς αυτά που λες. Ώς ποιό βαθμό?? Δηλαδή εσύ τί επιλογές έχεις(για να είμαι ακριβής ποιες επιλογές νομίζεις οτί μπορείς να έχεις). όλα είναι απόροια ενός ντετερμινιστικου συστήματος και αυτό δεν αλλάζει. Κάτι μας έδωσε την ώθηση και εμείς δεν μπορούμε να την σταματήσουμε. Ο φόβος είναι αυτός που σας κάνει να μην πιστευετε στην μοίρα. Ο φόβος οτί μπορέι να βρισκεστε εδώ για ανόητο λογό ή και για ανύπαρκτό λόγο (εξαρτάται πως το βλεπει κανεις)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα. Εκείνος που είπε "καλύτερα τύχη παρά επιδεξιοτητα" ήξερε πολλά για τη ζωή. Πολλοί τρομάζουν απο το γεγονος ότι το τυχαίο κυβερνά τόσες πολλες καταστασεις στη ζωή μας. Ειναι δυσαρεστο να ξερεις οτι τοσα πολλα πραγματα είναι ανεξελεγκτα. Και σιγουρα εχουμε ενα μερος της ζωής μας στα χέρια μας. Αλλα σκεφτείτε μόνο πόσοι άνθρωποι πετυχαν ή απέτυχαν, ευτύχησαν ή δυστύχησαν επειδή βρέθηκαν (ή δεν βρέθηκαν) στο καταλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Οι λεξεις επιτυχια και ευτυχια εχουν μεσα τους την τυχη.

Thodoris a. kouleris..
Φυσικα καταλαβαινεις οτι με το ντετερμινιστικο μοντελο η ελευθερια και η ηθικη πανε περιπατο.

tkouleris είπε...

@fidelio: fysika kai pane peripato. Pote den eimastan eleutheroi kai pote den eimastan ithiki. Einai 2 lekseis pou logo tis domis tou sympantos - auto pou pistevo egw diladi san domi tou sympantos - den yparxoun.
Einai dio akoma lekseis pou tis xrisimopoioume gia na dikaiologisoume tin anousia yparksis mas. An ypirxe ithiki o anthropos den tha kataistrefe ton planiti kai an ypirxe eleutheria o kathenas tha epelege to pws tha ithele na einai,pou tha ithele na gennithei klp. Tha mporouse akoma na pei oti egw thelw na ginoun ola stin zoi mou tixaia. Auto einai eleutheria(sto diko mou mikroskopiko kosmo).

Anastasia είπε...

Άρα απο ότι καταλαβαίνω δεν είμαι η μόνη που πιστεύει οτι δεν καθορίζουμε ολοκληρωτικά τη μοίρα μας..Τί να κάνουμε; Αφού αυτή είναι η ζωή, έτσι και εγώ θα της πηγαίνω κόντρα, όσο μπορώ, ώστε στο τέλος να γίνει αυτό που θέλω :-)