Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Όλη η Ελλάδα καίγεται..

Πρώτα απ' όλα να τονίσω οτι ποτέ στη ζωή μου δεν έχω κατέβει σε πορεία. Ούτε καν έχω πάει να ψηφίσω στη σχολή στις εκλογές γιατί το θεωρούσα μάταιο. Αλλά αυτό που έχει γίνει τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα, αλλά και σε όλη τη χώρα μόνο ασυγκίνητο δε μπορεί να σε αφήσει.
Γούσταρα που έβλεπα τους μαθητές ξεσηκωμένους. Έδειχνε οτι ακόμα αυτός ο τόπος έχει αισθήματα και οτι ακόμα μας ενδιαφέρει έστω και στο ελάχιστο τί γίνεται γύρω μας. Βέβαια υπήρχαν και πολλοί, οι οποίοι το κάναν για τη πλάκα τους (μη κοροϊδευόμαστε, πάντα υπάρχει ο χαβαλές και το να γλυτώσουμε το μάθημα σ' αυτές τις περιπτώσεις). Αλλά και πάλι, ήταν απάνθρωπο αυτό που έγινε και κάπως έπρεπε να αντιδράσουν. Γιατί, ό,τι και να του είπε ο 15χρονος, ο μπάτσος (αστυνομικό δεν τον λες με τίποτα) δεν είχε το δικαίωμα όχι να το κάνει αλλά ούτε να σκεφτεί να τον σημαδεύσει. Για όνομα του Θεού, ήταν ΠΑΙΔΙ. Θα ήθελε ένας συνάδελφος του (μπάτσος και αυτός) να κάνει το ίδιο στα παιδιά του;

Άλλο βέβαια αυτές οι πορείες που έγιναν από μαθητές και φοιτητές και άλλο αυτό που έγινε το βράδυ. Αυτές οι λεηλασίες και το πλιάτσικο, σε όλα τα μαγαζιά της Αθήνας καμία σχέση δεν είχε με το θάνατο του αδικοχαμένου παιδιού. Αυτοί πραγματικά θεωρώ οτι βρήκαν αφορμή, αφού τα επεισόδια που είχαν προαναγγείλει για τις 17 Νοέμβρη τους τα χάλασε ο καιρός. Πολλοί συσχέτισαν το γεγονός των λεηλασιών με την οικονομική κρίση, τα σκάνδαλα και την ανεργία. Δε πιστεύω οτι είχαν δίκιο. Οι τύποι είναι καθαρά ανεγκέφαλοι και το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν την αξία του θανάτου του παιδιού και να κατευθύνουν το ενδιαφέρον του κόσμου στις καταστροφές. Με τις καταστροφές αυτές, οι μόνοι που επλήγησαν ήταν οι μικρομεσαίοι που είχαν τις επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δούλευαν σε αυτές (ναι, μέσα σε αυτούς και η γενιά των 700 ευρώ).

Αφήστε επιτέλους ήσυχους τους μαθητές, τους καθηγητές και τους φοιτητές να κάνουν μια ειρηνική πορεία, να δωθεί σημασία στο θάνατο του 15χρονου. Μη ξευτελίζετε το γεγονός με άσχετες καταστροφές!! Και αφήστε επιτέλους αυτούς τους γονείς ήσυχους να κλάψουν για το παιδί τους που τόσο άδικα έχασαν.

Update: Ρε πάμε καλά;Έχουμε χάσει το μέτρο τελικά..Έξω απο το νεκροταφείο, την ώρα που γίνεται η κηδεία, γίνεται συμπλοκή και πετάνε δακρυγόνα..Αφήστε γαμώτο την οικογένεια ήσυχη. Σεβαστείτε τη στιγμή.Μέσα η μάνα αποχαιρετά το παιδί της. Σεβαστείτε το, αν ξέρετε τι σημαίνει αυτή η λέξη..

8 σχόλια:

tkouleris είπε...

ola auta ta episodeia mas deiksan ena kratos pou den exei dynami na prostateusei tous polites tou. As analogistoume ta teleutaia 4-5 xronia pou einai kyverinisi i nea dimokratia posa skandala eginan gnwsta. Oxi oti to pasok einai kalytero. Auti pou katastrepsan tin ellada den itan oi koukouloforoi alla emeis pou psifizoume. emeis pou anti na imaste enimerwmenoi, na gnwrizoume to syntagma kathomaste kai analwnomaste stis panemorfes ksanthies tis tileorasis pinontas mpira. emeis pou paizoume ping pong me tin politiki(pasok nea dimokratia) kai enisxyoume kareklokentaurous kai eksousiolagnous me tin symparastasi mas.

To paidaki distixws paithane. posoi ellines symfwnoun omws me auto. posoi mesa apo tis selides tou facebook den thewrisan auton ton anthropo iroa. mipos ekei prepei na psaksoume gia autous pou katastrefoun tin xwra auti. einai stigmes pou ntrepomai gia tin ethnikotita mou. einai stigmes pou ntrepomai giati i sygxroni ellada exei eleipsi paidias.

telika mipos klaigomaste twra oloi giati kseroume oti auti einai i ellada pou mas aksizei? epidi o astynomikos pou pyrovolise mporei na einai kai gnwstos mas? epidi oi astynomikoi pou vasanizan tous allodapous prin kana xrono mporei na einai atoma me ta opoia pinoume kafe? epidi oi iereis me tis amythites periousies kseroume oti tis kerdisan me tin diki mas voithia?...kai pola akoma epidi...

kali synidisi kai eutixismeono to kainourio kratos

Anastasia είπε...

Θοδωρή έχεις δίκιο. Καλώς ή κακώς, ίσως ο μόνος τρόπος που μπορούμε να αντιδράσουμε είναι οι εκλογές. Πες μου όμως, τί να ψηφίσεις;Που όλοι πραγματικά είναι τα ίδια σκ@τα, να φάνε μόλις πάρουν την εξουσία και για το λαό χεστήκανε;
Θεωρώ οτι το προβλήμα είναι η ελλιπέστατη εκπαίδευση των αστυνομικών.Αν δώσεις σε ενα 18χρονο όπλο, λογικό είναι να νομίζει οτι είναι νεροπίστολο.Πόσο μάλλον στους ειδικούς φρουρούς, που απ' ότι άκουσα η εκπαίδευση είναι 6 μήνες.

Javatzis είπε...

Μην είσαι τόσο σίγουρη πως οι ταραχές δεν είναι μία μορφή αντίδρασης. Είναι τυχαίο που όλα τα ξένα ΜΜΕ που μάλλον είναι πιο αντικειμενικά από τα δικά μας, συνδέουν τα γεγονότα με την οργή των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης; Η μήπως έχουμε τόσους πολλούς αναρχικούς που κατέλαβαν τις μεγάλες πόλεις της χώρας; Αρέσει ή όχι στα ΜΜΕ της Ελλάδας, που το μόνο που ξέρουν είναι να εξυπηρετούν συμφέροντα πολιτικά, είμαστε πολύ κοντά σε μία κοινωνική εξέγερση. Ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει υποσχέσεις και να μη βλέπει έργα και ξυπνάει σιγά σιγά.

tkouleris είπε...

file javatzi tha to doume auto stis epomenes ekloges....

Anastasia είπε...

Άντε να πιστέψω εγώ οτι αυτό που λες είναι αλήθεια. Δηλαδή αν έρθουν και κάψουν το μαγαζί του μικρομεσαίου και αφήσουν στο δρόμο τους υπαλλήλους που χρησιμοποιεί αυτή η επιχείρηση, πλήγεται η κυβέρνηση; Όχι και πάλι ο λαός τη πληρώνει..Αν έχουν τα κότσια και θέλουν να αντιδράσουν μη το κάνουν σε βάρος του λαού αλλά των πολιτικών (που αυτοί τους φταίνε). Ίσως τότε καταφέρουν κάτι και πάρουν και τους απλούς πολίτες με το μέρος τους.
Και στη τελική, αν θες να κάνεις όπως λες κοινωνική εξέγερση μη το κάνεις με πρόσχημα τη δολοφονία ενος παιδιού ρε γαμώτο. Αυτές οι στιγμές είναι καθαρά δικές του.Κάντο σε μια άλλη στιγμή..

Javatzis είπε...

Θοδωρή, δεν είπα ότι αύριο ή στις επόμενες εκλογές θα αλλάξει κάτι. Αλλά πλέον όλοι βλέπουν πόσο σαθρό είναι το πολιτικό σύστημα. Έχουν αρχίσει να τρίζουν πλέον τα θεμελιά του. Και κάποια στιγμή αν δεν μετατρααπεί το κράτος σε κράτος δικαίου και πρόνοιας ο λαός θα ζητήσει αλλαγή.Και οι αλλαγές δεν είναι πάντα προς το καλύτερο.
Αναστασια, τα μαγαζιά του κέντρου έχουν "αέρα" κάτι εκατομμύρια. Δεν μπορεί μία μικρομεσαία επιχείρηση να έχει ένα τέτοιο χώρο. Βέβαια, δέχομαι ότι και τέτοιες επιχειρήσεις επλήγησαν. Όπως γίνεται σε κάθε εξέγερση, μαζί με τα ξερά καίγονται με τα χλωρά.
Όσο για το αν έπρεπε να κάνουν τώρα τέτοια πράγματα που πέθανε το παιδί, θα σου πω ότι αναταραχές τέτοιου τύπου και σε τέτοιο βαθμό έχεις μετά από δολοφονίες. Ο κόσμος έψαχνε μία αφορμή. Είδε ένα άτομο της εξουσίας να εκτελεί εν ψυχρώ ένα παιδί. Αν το 74 δεν υπήρχαν θύματα, ακόμα χούντα των συνταγματαρχών θα είχαμε.Παιδιά, σε τέτοια έκταση επεισόδια στη χώρα έχουν να γίνουν από τότε (34 χρόνια).

tkouleris είπε...

kala autoi pou ta spasan den exoun kamia ideologiki filosofia kai ypovathro. min mperdeuomaste. einai oi idioi pou ta spane otan o olympikakos pernei ta @@ i otan i aek trwei 3 goalakia.

Kai i dolofonia einai ena simeio ekkinisis. min tautizoume omws ta gegonota me auta tou 74. alla pragmata thelan tote alla theloume twra.

kala diladi eprepe na ginoun ol auta gia na doume to "sathro politiko klima". mia sizitisi na kaneis me merikous gnwstous mas kai tha katalaveis oti auti pou psifizan nd tha ksanapsifisoun nd kai autoi pou psifisan pasok tha ksanapsifisoun pasok.

proswpika akoma kai allo komma apo auta ta 2 na vgei paly amfivalw an tha allaksei kati alla thelw na exw liges elpides...

Javatzis είπε...

Ένα λάθος που γίνεται, κατά τη ταπεινή μου άποψη, είναι ότι στα επεισόδια τις πρώτες μέρες έπερναν μέρος μόνο οι γνωστοί άγνωστοι οι οποίοι είναι άκρο-αριστεροί φοιτητές. Εγώ σε συζητήσεις που είχα με άτομα που είδαν τα επεισόδια από κοντά είναι πως σε αυτά παίρναν μέρος και άτομα σχεδόν 50 χρονών η και παραπάνω. Ένα παράδειγμα που μου δόθηκε είναι το εξής: φαντάσου έναν άνθρωπο σε τέτοια ηλικία που έχει απολυθεί και ψάχνει ανεπιτυχώς για δουλειά για να συμπληρώσει τα ένσημά του για να πάρει μία τιποτένια σύνταξη. Ένας τέτοιος άνθρωπος πως θα αντιδράσεί; Δεν θα αρχίσει να πετάει πέτρες, να σπάει βιτρίνες, να καίει περιουσίες για να εκδικηθεί το σύστημα;